Sport heeft een verbindende kracht - dat idee staat centraal in het programma Belgian Red Courts van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Het project heeft als voornaamste doel om sociale verbindingen te verbeteren en dit door middel van sport en de vernieuwde voetbalpleintjes.
Naast de KBVB zorgt het Hannah Arendt Instituut voor een wetenschappelijk kader en ondersteuning bij de vorming van coaches die een invulling zullen geven aan de buurtwerking rond de Red Courts. Het onderzoek naar de impact van deze pleintjes wordt uitgevoerd door Younis Kamil, PhD student aan de onderzoeksgroep Sport & Society, onder begeleiding van professor Marc Theeboom en prof. Fred Coalter.
Komende jaren zullen er verspreid over het hele land een veertigtal van deze pleintjes gecreërd worden. Elk pleintje zal gekoppeld worden aan een (ex-) Rode Duivel of Red Flame. Door jong en oud rond het voetbalspel te verenigen, wil de voetbalbond de sociale cohesie stimuleren. Met de Belgian Red Courts programma's gaan ze via educatieve voetbalprogramma's met enkele thema's waaronder inclusie, ethiek en gezondheid aan de slag.
"We willen onze jeugd laten voetballen, maar het gaat niet alleen over voetbal en plezier maken, maar ook over inclusie en samenhorigheid", vertelde marketingdirecteur Many Leroy.
Meer hierover kan je lezen op Sporza of op de Royal Belgian Footbal Association.
Bron: Abdulsalam, J.K. (z.d). Onderzoek verbindende kracht van voetbal. Hannah Arendt Insitituut.Sporza. (2022, 18 mei). Jan Ceulemans opent eerste Belgian Red Court in Lier.