Skip to main content

Een voetbalclub die ook naast het veld kansen creëert

  • July 6, 2021

Kansen creëren, het is cruciaal voor wie wil scoren op het voetbalveld. Maar het leven is meer dan voetbal. Daarom zijn er voetbalclubs die een stapje verder gaan en hun clubleden vaardigheden bijbrengen die hen ook buiten de lijnen van het veld sterker maken. HAI en VUB-onderzoeker Younis Kamil Abdusalam leidt in Bonn mee zo’n club. Een interview over zijn werk met kwetsbare jongeren en hoe de wetenschap hem daarin helpt.

Het is niet toevallig dat jij voor het Hannah Arendt Instituut werkt op een project rond voetbal en sociale cohesie. Kan je wat meer vertellen over je werk voor het HAI en je project in Bonn?

Nee, inderdaad. Allesbehalve. Ik woon in Bonn en ben hier al jarenlang betrokken bij het project rond voetbalclub AlHilal. Het is een project waarmee we voetbal gebruiken om jongeren en kinderen uit kwetsbare milieus vaardigheden bij te brengen die ze kunnen gebruiken in de moeilijke situaties waarin ze vaak zitten. Een tijdje geleden startte ik voor de Belgische voetbalbond een project op waarbij ik onderzoek hoe we de Belgian Red Courts, dat zijn voetbalpleintjes verspreid over heel België, kunnen gaan gebruiken om diverse jongeren in buurten bij elkaar te brengen en ook met hen aan de slag te gaan. Dat willen we doen op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Ik koppel de praktijk dus echt aan de theorie.

Lees de rest van het interview met Younis op de website van het Hannah Arendt Instituut