Skip to main content

Overlegmoment topsport als middel

Date:
Location: Online
Add to personal calendar

Topsport kost geld, veel geld. Maar het levert ook iets op! Naast de talrijke titels en medailles die onze atleten de laatste jaren bijeen sprokkelden, levert het ook heel wat trots, inspiratie en attitudeverandering op bij de sportende en niet-sportende medemens.

Hoe kan je de return on investment van topsport optimaliseren binnen de werking van je federatie? Dringend tijd om even samen na te denken over hoe we topsport nog meer doordacht kunnen inzetten.

Programma

Ontvangst en inleiding door Afdelingshoofd Topsport bij Sport Vlaanderen Tom Coeckelberghs.

Deel 1: Topsport als middel, de feiten. Op jacht naar maatschappelijk goud.

Wat is de maatschappelijke "return on investment"van topsport? En welke mechanismen gaan hierachter schuil? Hierdoet Prof. Dr. Veerle De Bosscheronderzoek naar. De eerste bevindingen daarvan deelt ze graag met jullie.Ze ziet hier vooral een taak weggelegd voor topsporters als rolmodel, deze zijn dan ook het kernpunt van hun onderzoek.

Deel 2: Topsport als middel binnen je federatiewerking. Goodpractices.

Hoe zet je je topsporters in binnen projecten van je federatie? Hoe worden ze het gezicht van jouw federatiewerk en hoe zet je hen optimaal in als voorbeeldfiguur voor je jonge sporters?Enkele federaties delen hun goodpractices, de positieve effecten en de valkuilen. Via het inschrijvingsformulier kan je (optioneel) jouw grootste struikelblok(ken) doorgeven.We denkensamennaover mogelijkeoplossingen.

Deel 3: Topsport als middel bij de niet-sportende bevolking.

De link tussen de topsporter en de federatie is vaak zoek bij de publieke opinie. Hoe kunnen we daar meer op inzetten? Als we de kranten mogen geloven zorgen de topsporters er ook effectief voor dat meer mensen aan het sporten gaan. Maar is dat zo vanzelfsprekend als de media pretenderen?Dankzij de prachtprestaties van o.a. Emma Meessemanstijgt het aantal baskettende meisjes met 15% op enkele jaren. Merci Cats! Of is er meer aan de hand? Benjamin Bogaert (Basketbal Vlaanderen) duidt de weg naar dit succes.

Deel 4:Een leuk idee, wie doet mee?

De Olympische vlam in Tokio is nog maar net gedoofd en de Winterspelen staan voor de deur.Iedereen kijkt mee, denken we. Maar bereiken we echt iedereen?Wordt er bij de kapper gepraat over de coole tricks die onze snowboarders uit hun mouw toveren. En doet de naam LoenaHendrickx ook bij jouw buurmeisje een belletje rinkelen? Willen we er niet naar streven dat onze Olympiërs gedurendetwee weken “talk of thetown" zijn. Willen we dat moment niet proberen grijpen om mensen te inspireren om ook de sprong naar de sportclub te wagen? VSF organiseerde tijdens deze zomer samen met Sport Vlaanderen een lokale affichecampagne.

Dit programma wordt (mede) mogelijk gemaakt door de partners Sport Vlaanderen, Fonds Baillet Latour, BOIC, Universiteit Utrecht en de Vlaamse Sportfederatie. 

Inschrijven kan via: https://www.vlaamsesportfederatie.be/bijscholingen-begeleiding/topsport-als-middel 

Het programma van alle bootcamps die georganiseerd worden over het thema de maatschappelijke waarde van topsport vind je in het PDF document hieronder terug. 

pdf fileTopsport als middel Bootcamps.pdf (624 KB)